مراحل شکایت کیفری سرقت
چنانچه در شرایطی قربانی یک سرقت شدید، میتوانید با طی مراحلی شکایت کیفری خود را از طریق یک وکیل پایه یک دادگستری فعال در حوزه سرقت مطرح نموده و به دنیال احقاق حق خود باشید. در ادامه خلاصهای کلی از این روند را برای شما شرح میدهیم.
- تشخیص مرجع صالح
اولین گام برای طرح شکایت از سرقت، تشخیص و تعیین مرجع صالح رسیدگی به جرم میباشد. درمورد سرقت باید به مرجع قضایی محل وقوع جرم مراجعه کنید.
- تنظیم شکواییه و تحقیقات مقدماتی
دادسرا مرجع اولیه رسیدگی به طرح شکایت کیفری بوده و مراحل مقدماتی تکمیل پرونده را بر عهده دارد. شکواییهای که به دادسرا ارائه میدهید باید شامل طرح کامل موضوع جرم و اسامی شاکی و متشاکی (در صورت شناخت سارق) باشد. امروزه شکوائیه را در ابتدا از طریق مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی میتوان ثبت و به دادسرای محل وقوع جرم بصورت الکترونیکی و سیستمی ارسال نمود.
- ادله اثبات دعوی
ادله اثبات دعوی در بر گیرندهی هر چیزی است که به سرقت مربوطه ربط داشته باشد و بتواند در به نتیجه رسیدن پرونده مورد استناد قرار گیرد. ادله میتواند شامل حضور و اقرار متهم، شهادت شاهدین عینی، تصاویر ثبت شده در دوربینهای مدار بسته و یا حتی یک تار مو و یا یک قطره خون و یا تنها یک اثر انگشت باشد. ادله اثبات دعوی در دادسرا مورد رسیدگی قرار میگیرند و اسناد قانونی تکیمل پرونده هستند.
- ارسال پرونده به دادگاه کیفری 2
در این مرحله یک نفر به عنوان نماینده رسیدگی به پرونده، برای دفاع از قربانی، از دادسرا همراه با پرونده به دادگاه رفته و به سوالات قاضی پاسخ میدهد. متهم یا متهمان پرونده نیز در این مرحله در دادگاه حاضر شده و دفاعیات خود را ارائه میدهند و قاضی با توجه به شواهد موجود حکم کیفری و یا برائت را صادر میکند.
- تجدید نظرخواهی
ظرف 20 رو پس از تاریج صدور حکم، هرکدام از طرفین شکایت که به نتیجه دادخواهی اعتراض داشته باشد، میتواند اعتراض خود را به دادگاه تجدید نظر استان اعلام کند.
لازم به ذکر است درصورت گذشت 20 روز و عدم اعتراض از سمت طرفین، حکم صادر شده قطعی شده و قابلیت اجرایی خواهد یافت.
- اجرای حکم
مجرم علاوه بر تحمل مجازات مقرر شده توسط قاضی، بر طبق قانون، باید مال سرقت شده را به مالک آن بازگردانده و در صورت تلف شدن مال، باید مثل و یا قیمت آن را برای مالک اصلی مال تهیه کند.
سرقت از نگاه قانون
سرقت از دید عموم به معنی دزدی و ربودن مال یک فرد محسوب میشود. در واقع هرگاه چیزی که متعلق به فردی باشد و بدون اجازه برداشته و مورد استفاده قرار بگیرد، سرقت صورت گرفته است. اما اگر بخواهیم از منظر قانون به این مسئله نگاه کنیم، اولین نکته ای که باید به آن توجه داشته باشیم این است که سرقت یک جرم محسوب میشود؛ بنابراین در حوزه حقوق کیفری بررسی میشود. در حقوق کیفری برای هر فعلی که جرم تلقی شود مجازاتی نیز در نظر گرفته شده است. طبق این تعاریف، سرقت از دید قانون جرمی است که مجازات مناسبی برای آن تعریف شده است.
با همه این تفاسیر قانون گذار به سادگی هر فعلی را جرم تلقی نمیکند. به بیان ساده تر ابتدا باید ثابت شود که آن فعل از جهات مختلف جرم است و سپس بر اساس نوع و اندازه جرم، مجازات متناسب با آن تعیین شود.
بر اساس ماده ۲۶۷ قانون مجازات اسلامی”سرقت عبارت است ربودن مالی که متعلق به غیر است”. طبق این تعریف دو مفهوم بسیار مهم مال و ربودن می توانند ثابت کنند یک عمل سرقت بوده است یا خیر.
سرقت زمانی اثبات میشود که چیزی قابل رویت و قابل حمل ربوده شده باشد. بنابراین مال ربوده شده باید مادی و قابل جا به جایی باشد. فکر، ایده یا هر چیزی که غیر انتزاعی و غیر مادی باشد عملا در این دسته قرار نمی گیرد. همچنین در مورد اموال غیر منقول مانند ملک و زمین و … نیز سرقت مطرح نیست.
ربودن نیز زمانی معنی پیدا میکند که مال در اختیار مالک قرار داشته باشد و تحت تصرف او باشد. در چنین شرایطی اگر فرد دیگری مال را از تصرف متصرف خارج کند و از آن مال بهره ببرد عمل ربودن اثبات می شود.
امکان اثبات جرم سرقت در دادگاه های قضایی بر اساس همین دو مفهوم ایجاد می شود. در واقع کار بهترین وکیل سرقت در شیراز این است که بتواند بر اساس مفاهیم گفته شده امکان اثبات یا رد جرم سرقت را ایجاد کند.
حوزه کاری بهترین وکیل سرقت در شیراز
بهترین وکیل سرقت، وکیلی است که علاوه بر داشتن دانش و تحصیلات تخصصی در زمینه دعاوی کیفری، در پروندههای کیفری و رویه دادگاهها در دادسراها و روال انجام تحقیقات مقدماتی آشنایی کامل و تجربه کافی داشته و همچنین بر قانون مجازات اسلامی، قوانین مربوط به سرقت یا قوانین مبارزه با مواد مخدر، قوانین مربوط به قتل و قصاص، قانون قاچاق کالا و ارز و سایر قوانین مرتبط به دعاوی کیفری اشراف و تسلط کامل دارد.
انواع سرقت
بنابر گفته های سجاد محمدی بهترین وکیل سرقت در شیراز، سرقت بسته به نوع ارتکاب و جرم آن به دو دستهی سرقت حدی و سرقت تعزیری تقسیم میشود.
- سرقت حدی
سـرقت حـدی به سرقتی اطلاق میشود که شرایط وقوع سرقت مطابق مواد 268 تا 278 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 رخ داده باشد.
- سرقت حدی با شرایط خاص
سـرقت باید به طور مخفیانه انجام شود یعنی به نحوی صورت گیرد که صاحب مال متوجه ربوده شدن مال خود نشود. بنابراین سرقتی که با علم و اطلاع صاحب مال صورت گیرد مجازات حد نخواهد داشت.
- راهزنی
راهزنی عبارت است از گرفتن اموال مسافرین و عابرین در مسیر و خیابانها ضمن غافلگیری و تهاجم مسلحانه.
- سرقت تعزیری
به طورکلی میتوان گفت همین که سرقت شرایط حد را نداشته باشد کافی است تا سرقت را تعزیری بدانیم. سرقت تعزیری خود دو نوع است: سرقت تعزیری ساده و سرقت تعزیری مشدد.
- سرقت تعزیری ساده
براساس ماده 661 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی، این نوع سرقت به صورت علنی و با ربودن مال غیر بدون علم، اطلاع و رضایت صاحب مال محقق میشود و مجازات آن کمترین مجازات سرقت یعنی سه ماه و یک روز تا 2 سال حبس و تا 74 ضربه شلاق است.
- سرقت تعزیری مشدد
منظور از سرقت مشدد، هرگونه سرقتی است که با یک یا چند عامل از عوامل تشدید مجازات بوده و مجازات آن شدیدتر از مجازات سرقت ساده بوده و شرایطی داشته باشد که در قانون آمده باشد.
عناصر جرم سرقت
برای اینکه سرقت صورت بگیرد، به سه عنصر نیاز است: عنصر مادی، عنصر معنوی، عنصر قانونی.
- عنصر مادی
ربودن مال دیگری عنصر مادی جرم محسوب میشود. البته این بردن مال دیگری باید بدون رضایت مالک به صورت علنی یا مخفیانه باشد.
- عنصر معنوی
زمانی جرم سرقت محقق میشود که اولا شخص قصد و نیت ربودن مال را داشته باشد و دوم، مال ربوده شده متعلق به فرد دیگری باشد.
- عنصر قانونی
بهترین وکیل سرقت در شیراز درباره عنصر قانونی اینگونه اظهار نظر کرده است: اگر شخصی عملی را انجام دهد و در قانون برای آن عمل مجازات تعیین شده باشد عنصر قانونی محقق شده است. از این رو در قانون مجازات برای ربودن مال متعلق به دیگری مجازات تعیین شده است درنتیجه فرد مجرم طلقی میشود.
تفاوت سرقت با کلاهبرداری
در هر دو جرم هدف بردن مال دیگری است، اما به هر حال بین این دو تفاوتی وجود دارد. بهترین وکیل سرقت در شیراز در این باره چنین اظهار کرده است که در جرم سرقت، ربودن مال بدون رضایت مالک انجام میشود، اما در جرم کلاهبرداری مالک در نتیجه عملیات متقلبانه شخص کلاهبردار و فریب خوردن با رضایت خود مال را به فرد کلاهبردار میدهد.
ویژگی های مال مسروقه
مال ربوده شده باید خصوصیات و ویژگیهایی داشته باشد که به شرح زیر است:
- زمانی که مال به سرقت میرود حتما باید متعلق و تحت مالکیت فرد دیگری باشد.
- در زمان وقوع سرقت مال از تصرف مالک خارج و به تصرف سارق در آید.
- مال مسروقه باید قابلیت جا به جایی و انتقال داشته باشد.
مجازات سرقت
همانطور که پیش از این ذکر کردیم، سرقت انواع مختلفی دارد که مجازات هرکدام با دیگری متفاوت است.
مجازات سرقت تعزیری بسته به حالت آن متفاوت میباشد:
- اگر اسلحه و مهمات دولتی توسط فرد نظامی به سرقت برود محکوم به 2 تا ده سال حبس محکوم میشود.
- اگر فردی به استفاده غیرقانونی از آب، برق، گاز، تلفن مرتکب شود، علاوه بر جبران خسارت به سه سال حبس نیز محکوم میشود.
- اگر فردی در محل تصادف خودرو یا مناطق حادثه زده مرتکب سرقت شود به یک تا پنج سال حبس و تا 74 ضربه شلاق محکوم میشود.
- فردی که به کیف زنی یا جیب زنی مرتکب شود، به یک تا پنج سال حبس و تا 74 ضربه شلاق محکوم میشود.
- ربودن وسایل و تاسیسات بهره برداری آب، برق، گاز و… یک تا پنج سال حبس دارد.
- سرقت از موزهها یا اماکن تاریخی و مذهبی، سارق به یک تا پنج سال حبس محکوم میشود.
- فردی که راهزنی میکند و یا سرقت در راهها و خیابانها را انجام میدهد، به سه تا پانزده سال حبس و 74 ضربه شلاق محکوم میشود.
- در صورت سرقت مسلحانه از بانک، صرافیها یا جواهر فروشی ها سارق یا سارقین به حبس ابد محکوم می شوند.
- مجازات سرقت مسلحانه سه ماه تا ده سال حبس و هفتاد و چهار ضربه شلاق است. چنانچه سرقت مسلحانه به صورت گروهی در شب انجام شود، سارقین به پنج تا 15 سال حبس و شلاق تا 74 ضربه محکوم می شوند.
مجازات سرقت حدی در هر مرتبه با مرتبه بعدی متفاوت است:
مرتبه اول: قطع چهار انگشت دست سارق به گونهای که انگشت شست سارق باقی بماند.
مرتبه دوم: قطع پای چپ از قسمت برآمدگی پا به گونهای که نصف قدم باقی بماند. درصورتیکه سارق پای چپ نداشته باشد بر حسب نظر قاضی یکی از مجازاتهای سرقت تعزیری برای او اعمال میشود.
مرتبه سوم: حبس ابد.
مرتبه چهارم: مجازات سرقت حدی اعدام می باشد حتی اگر سرقت در زندان رخ داده باشد.
مجازات سرقت اسناد چیست؟
بهترین وکیل سرقت در شیراز در این مورد عنوان میکند که مطابق با ماده ۵۴۴ قانون مجازات اسلامی هر گاه نوشته، اسناد، اوراق، دفاتر یا مطالب مندرج در دفاتر ثبت و ضبط دولتی به سرقت برود مجرم به شش ماه تا دو سال حبس محکوم میشود.
تاثیر سرقت در شب بر مجازات
طبق شرایط ذکر شده در مواد ۶۵۱، ۶۵۶ و ۶۵۴ قانون تعزیرات، سرقت در شب یکی از مواردی است که میتواند باعث شود سرقت در دسته سرقت های مشدد قرار گیرد. مجازات سرقت های مشدد بیشتر و شدیدتر از سرقت های ساده است.
داشتن وکیل در جرائمی مثل سرقت که امکان دارد مجازات آن حدی باشد لازم است. در چنین شرایطی بهترین وکیل سرقت در شیراز با استفاده از علم و مهارتی که دارد میتواند از موکل خود دفاع کند تا مجازات او از حد و تعزیر کاهش پیدا کند. علاوه بر این داشتن وکیل سرقت میتواند تاثیر به سزایی در روند پرونده و رای دادگاه داشته باشد و رای دادگاه به نفع شما صادر شود. وکیل سرقت شیراز، در مقام دفاع از فردی که اموالش را از دست داده است، با اثبات سرقت کمک فراوانی به برگشت اموال از دست رفته میکند.
حق الوکاله در پرونده های سرقت
حق الوکاله بهترین وکیل سرقت در شیراز مطابق توافق و برمبنای تعرفه حق الوکاله کانون وکلا تعیین میشود.
شماره وکیل سرقت شیراز
برای تنظیم نوبت جلسه مشاوره با وکیل سرقت شیراز سجاد محمدی با شماره 09171235873 تماس بگیرید.
سوالات متداول
نمیتوان رقم دقیقی را برای هزینه وکیل برای پرونده سرقت در شیراز ذکر کرد. این هزینه به نوع پرونده شما بستگی دارد، و در جلسه مشاوره مشخص میشود.
وکیل برای پرونده سرقت در شیراز در حل پروندۀ شکایت کیفری به موکل کمک زیادی است، و کارهای قانونی لازم را با توجه به تبصرهها و قوانین حاکم در کشور اجرایی میکند. موضوعی که به موفقیت سریعتر و سادهتر میانجامد.