آیا تا کنون به این موضوع فکر کردهایید که اگر هنگام طرح شکایت و حین رسیدگی به مراحل پیگیری آن شواهد و مدارک مورد نیاز برای دفاع از خود را از دست بدهید یا به آنها دسترسی نداشته باشید؛ چه اقداماتی باید انجام داد؟ فرض کنید به یکی از اموال شخصی شما خسارت وارد شده است و احتمال دارد آثار خسارت و ضرر طی فرایند رسیدگی قضایی از بین برود؛ بدون تردید در چنین شرایطی ثابت نمودن ضرر و زیان وارد شده بسیار دشوار است.
در چنین شرایطی بهترین وکیل شیراز میتواند با استفاده از قانون «تامین دلیل» این مشکل را حل نماید. شاید بپرسید این موضوع چیست؟ خب به طور خلاصه میتوان گفت که قانون «تامین دلیل» یکی از روشهای حفظ حقوق افراد خسارت دیده است که طرفین این دعاوی کیفری جهت دفاع و اثبات صحت شکایت خود به آن استناد میکنند. برای آشنایی بیشتر با قانون «تامین دلیل» و انواع آن تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
تامین دلیل چیست؟
مطابق با قانون آیین دادرسی مدنی اگر شخصی در هر زمینهایی دارای حقی باشد و گمان کند که در آینده برای دستیابی به و احقاق حق خود نمیتواند از آن شواهد و مدارک برای دفاع از خود استفاده کند؛ میتواند برای درخواست تامین دلیل به دادگاه مراجعه نماید. بنابراین در برخی شرایط لازم است افراد برای محافظت از اسناد و شواهدی که ممکن است بعدا به عنوان دلیل و مدرک در دادگاه ارائه دهند؛ درخواست تامین دلیل نمایند. منظور از دلیل هر چیزی است که طرفین دعوی برای دفاع از خود به آن استناد مینمایند.
پس تأمین دلیل نیز به معنی حفظ و نگهداری دلایل و مدارک موجود جهت بکار گرفتن آنها در آینده است که به عنوان قرار صادر میشود. لازم به ذکر است که مرجع صالح و مورد تایید جهت ارائه درخواست تامین دلیل، شورای حل اختلاف میباشد. البته باید به شورای حل اختلاف همان جایی که دلایل و مدارک مورد درخواست در آن قرار گرفته، مراجعه نمایید.
همچنین در صورتی که در آن حوزه، شورای حل اختلاف نبود؛ باید به دادگاه محل مراجعه نمود. علاوه بر این، جهت درخواست تامین دلیل در مورد اموال غیر منقول میبایست به شورای حل اختلاف محل ملک مراجعه کرد و برای دعاوی دیگر به محل سکونت خوانده مراجعه شود. توجه داشته باشید که فرد مذکور هم میتواند شخصا به دادگاه مراجعه نماید و هم میتواند با کمک بهترین وکیل شیراز برای انجام این کار اقدام نماید.
پیشنهاد مطالعه:” اعتراض به فروش ملک مشاع “
مدارک مورد نیاز جهت درخواست تامین دلیل
بر اساس قانون آئین دادرسی مدنی هنگام ارائه درخواست تامین دلیل باید مدارک زیر را ارائه داد:
- اطلاعات و مشخصات متقاضی و طرف مقابل دعوی
- موضوع دعوی که برای اثبات آن برای درخواست اقدام شده
- اوضاع و شرایطی که سبب نیاز به تامین دلیل شده است
دقت داشته باشید که طبق ماده ۱۵۰ قانون آیین دادرسی مدنی قبل از ارائه دعوی و یا حین رسیدگی به آن میتوان برای تامین دلیل درخواست کتبی یا شفاهی داد. درخواست از سمت ذینفع به صورت یک تقاضانامه نوشته میشود و به تعداد خواندگان همراه به یک نسخه اضافی و همچنین فتوکپی برابر با اصل اوراق و اسناد به شورای حل اختلاف ارائه میشود.
سپس شورای حل اختلاف با تشخیص اهمیت و فوریت موضوع، تقاضا را به یکی از کارشناسان رسمی دادگستری فعال در زمینه مربوطه ارجاع میدهد. در آخر نیز با حضور مدیر دفتر شعبه شورا و کارشناس مربوطه در محل، شورا صورتجلسه را با درج نظر کارشناس صادر میکند.
مراحل تامین دلیل – بعد از تامین دلیل چه باید کرد
- ارائه دادخواست تامین دلیل: در اولین قدم، خواهان دعوی باید به مرجع صالح دادخواست تامین دلیل ارائه دهد. در دادخواست باید موارد زیر قید شود: مشخصات خواهان و خوانده، موضوع دعوی، دلایل و جهاتی که خواهان برای تامین دلیل ارائه میدهد، خواسته خواهان.
- بررسی دادخواست توسط مرجع صالح: مرجع صالح پس از دریافت دادخواست، آن را بررسی میکند. در صورت تشخیص ضرورت، قرار تامین دلیل صادر میکند.
حال که با تامین دلیل و انواع آن اشنا شدیم، ممکن است این سوال برای شما پیش بی آید که بعد از تامین دلیل چه باید کرد؟ بعد از تامین دلیل باید موارد زیر را موارد بررسی قرار دهید:
- شورا با احراز فوریت تامین دلیل نسبت به صدور قرار اقدام کند.
- امر را به کارشناس ارجاع دهد که در این مقوله خواهان باید هزینه کارشناسی را نیز واریز کند.
- کارشناس طی 10 الی 15 روز نظریه را تقدیم شورا میکند .
وقتی حین رسیدگی، درخواست تامین دلیل ارائه میشود مثل زمانی که حین دادخواست ، معاینه محل را از دلایل خود ذکر میکنیم و به جهت آن که طرف مقابل دلیل را از بین نبرد، در طی رسیدگی درخواست تامین مطرح می شود. پس از صدور قرار و تهیه صورتمجلس مربوط ، رونوشت آن ضمیمه پرونده دعوا اصلی میشود.
پس از احراز فوریت، قرار تامین بدون حضور طرفین و جلسه صادر رای می گردد.
اجرای تامین به دادرس علی البدل، مدیر دفتر، شخص صادر کننده رای واگذار می شود .
زمانی که تامین دلیل مبنای حکم باشد. عضو مجری قرار موظف است فقط آنچه را که مورد نظرقاضی است صورت برداری کند؛ اما اگر تقاضای بررسی تامیین دلیل همزمان برای چند دلیل باشد، متقاضی میتواند تقاضا تامین دلیل برای موارد متعدد نماید. مثلا : شهادت شهود، معاینه محل، جلب نظر کارشناسی.
انواع تامین دلیل
در موارد گوناگونی میتوان برای تامین دلیل درخواست داد. فرض کنید طی یک تصادف اتومبیل شما خسارت ببیند و میخواهید زودتر مبلغ خسارت را برای تعمیر دریافت نمایید. زیرا نمیتوانید منتظر تمام شدن پروسه نسبتا طولانی دادرسی بمانید. در چنین شرایطی میتوانید با ارائه درخواست تامین دلیل و اجرای آن به کمک بهترین وکیل دیه و تصادفات در شیراز، میزان زیان وارد شده به ماشین تعیین میشود و سپس میتوانید برای تعمیر و بازسازی ماشینتان اقدام نمایید.
در نهایت نیز با استناد به تامین دلیل صورت گرفته، میتوانید مبلغ خسارت را از طرف دیگر دعوی مطالبه کنید. علاوه بر این، اگر در موقعیتی قرار بگیرید که ممکن است مدارک و شواهد از بین بروند و دیگر در دسترس نباشند؛ میتوانید از طریق قانون تامین دلیل این شواهد را حفظ کنید. برای مثال مواقعی که فردی قصد شهادت دادن در دادگاه را دارد و میخواهد از کشور خارج شود یا به دلیل بیماری در آستانه فوت است.
اعتبار تامین دلیل
هدف اصلی تامین دلیل، ثبت گزارش و حفظ آن است پس بر تایید یا عدم تایید ارزش دلیل تاثیری ندارد. همچنین این موضوع نمیتواند به معنی تایید قطعی دلیل باشد. زیرا ممکن است فردی چیزی را به عنوان مدرک و شواهد برای اثبات ادعا و دفاع از خود بداند اما حقیقت چیز دیگری باشد.
بنابراین پس از ارائه تقاضا توسط خواستکننده با این عنوان که شواهد و مدارکی دارد که در آینده دردسترس نخواهند بود؛ قرار تامین صادر و اجرا میشود. در مرحله بعد دادگاه مربوطه دلایل و مدارک مدعی را ارزیابی مینماید در صورت تایید اعتبار و ارزش آن مشخص میشود.
هزینه تامین دلیل
هزینه مورد نیاز برای درخواست بسته به نوع دعوی از دویست هزار ریال تا یک میلیون ریال متفاوت است. اگرچه این نوع دعوی از نوع دعوی غیرمالی است اما تقاضای تامین دلیل به کارشناس دادگستری ارجاع داده میشود.
پس خواهان موظف به واریز هزینه کارشناس رسمی به حساب کانون کارشناسان رسمی دادگستری میباشد. با ارائه اصل فیش به شعبه شورای حل اختلاف مربوطه، کارشناس مشخص میشود. در نهایت کارشناس نظر خود را در مدت ۱۰ تا ۱۵ روز به شورای حل اختلاف ارائه میدهد. همانطور که مشاهده میکنید انجام مراحل مربوط به تامین دلیل بسیار زمان بر است؛ بنابراین بهتر است برای انجام چنین اقداماتی به بهترین وکیل شیراز مراجعه نمایید.
نتیجه گیری
در این مقاله آموزشی، یکی دیگر از مباحث حقوقی با نام «قانون تامین دلایل» را توضیح دادیم. متوجه شدیم که هدف اصلی این قانون محافظت از حق و حقوق افراد خسارت دیده در شرایطی است که احتمال از بین رفتن مدارک و شرایط وجود دارد. قانون تامین دلیل را میتوان در زمینههای مختلفی اعمال کرد.
بدیهی است که این پروسه مانند سایر فرایندهای قانونی و حقوقی دیگر دارای مراحل و شرایط مختلفی میباشد که همین امر اهمیت مشورت کردن با افراد متخصص در این زمینه را چندین برابر میکند. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد. با این وجود در صورت داشتن هر ابهام یا سوالی در این زمینه میتوانید از بهترین وکیل کیفری شیراز وقت مشاوره رزرو نمایید.