ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری 

همه چیز درباره حقوق بازنشستگی

سن-بازنشستگی

شرايط برقراری حقوق بازنشستگی

امری بدیهی است که با بالا رفتن سن، توانایی و انرژی همه ما کمتر و ضعیف‌تر می‌شود و دیگر نمی‌توانیم مثل گذشته فعالیت کنیم. از این رو دولت برای تامین رفاه و آسایش بیشتر افراد قوانینی را تصویب و اجرا نموده است. به این صورت که بر اساس قانون بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی، هر فرد پس از گذراندن سنوات کاری (بین ۲۰ تا ۳۰ سال) بازنشسته به شمار می‌آید و از حقوق و مزایای معینی بهره‌مند می‌شود.

سوالی که اینجا مطرح می‌شود این است که قوانین مربوط به حقوق باز نشستگی و شرایط برقراری آن چیست؟ آیا از شرایط و علل باز نشستگی، حداقل حقوق دریافتی، نحوه محاسبه حقوق و … باخبر هستید؟ برای دریافت پاسخ این سوالات تا انتهای مقاله با ما همراه باشید. چرا که قصد داریم در ادامه صفر تا صد قوانین مربوط به بازنشستگی را بررسی کنیم. فراموش نکنید که اگر درباره این قوانین و دیگر مسائل حقوقی به کمک نیاز داشتید؛ می‌توانید از بهترین وکیل شیراز کمک بگیرید.

بازنشستگی در قانون تامین اجتماعی

هنگامی که فردی به دلایل مختلف مانند کهولت سن، از کار افتادگی، ابتلا به بیماری خاص و … از شغل و حرفه خود کناره گیری کند بازنشسته می‌شود. طبق قوانین تامین اجتماعی، فرد بیمه شده پس از رسیدن به سن بازنشستگی می‌تواند تا آخر عمر خود حقوق باز نشستگی دریافت نماید. حتی پس از فوت بازنشسته، در صورت واجد شرایط بودن اعضای خانواده، می‌توانند حقوق وی را دریافت کنند.

البته توجه داشته باشید که سن باز نشستگی بسته به نوع شغل، میزان سختی کار، جنسیت فرد و شرایط جامعه متفاوت است. معمولا این بازه زمانی با توجه به عوامل ذکر شده بین ۲۰ تا ۳۰ سال می‌باشد. از آنجایی که بازنشستگی یک موضوع حائز اهمیت در قوانین مربوط به مدیریت خدمات کشوری است؛ در ارتباط با آن احکام و مقرراتی بیان شده است که بر اساس آن می‌توان کارمند دولت را بازنشسته نمود.

بازنشستگی
بازنشستگی

 

شرایط و قوانین بازنشستگی

همانگونه که در بخش بالا ذکر کردیم باز نشستگی، تعیین حقوق و دریافت آن دارای قوانین و شرایط مشخصی است. شرایط اولیه بازنشستگی است که سن فرد شاغل بیمه شده ۵۵ تا ۶۵ سال و دارای سابقه کاری بین ۳۰ تا ۳۵ سال باشد. البته شرایط باز نشستگی برخی از شغل‌‌ها نظیر عضو بودن در هیئت علمی دانشگاه‌ و انجام قضاوت در دیوان عالی کشور متفاوت است و فرد می‌تواند تا سن ۷۰ سالگی به کار خود ادامه دهد. مطابق با ماده ۷۶ قانون اساسی، سن باز نشستگی مردان ۶۰ سالگی و برای زنان ۵۵ سالگی است.

بر اساس این قانون اگر شخصی با حداقل ۲۰ سال سابقه کاری و بیمه به این سن برسد؛ می‌تواند بازنشسته شود. نکته حائز اهمیت دیگر درباره قانون بازنشستگی کارگران این است که تنها کارگر مجاز به تقاضای باز نشستگی می‌باشد. کارفرما فقط زمانی می‌تواند کارگر را بازنشسته نماید که سن کارگر پنج سال بیشتر از سن مقرر شده باشد.

قوانین مربوط به حقوق بازنشستگی برای مردان

شرایط برقراری حقوق بازنشستگی بر اساس جنسیت کارگران متفاوت است. این شرایط برای آقایان به شرح زیر است:

  • افراد ۶۰ ساله و بیمه شده در صورت برخورداری از سابقه کاری ۲۰ ساله، می‌توانند با حداقل حقوق پایه وزارت کار یا بیشتر از این مبلغ بازنشسته شوند.
  • اگر افراد دارای ۶۰ سال سن سابقه کاری کمتر از ۲۰ سال داشته باشند؛ حقوق باز نشستگی آنها بر اساس تعداد سال‌هایی که حق بیمه را پرداختند محاسبه می‌شود.
  • در صورتی که فرد کمتر از ۱۰ سال سابقه کار همراه با بیمه داشته باشد؛ مجاز به خرید باز نشستگی و دریافت حقوق معادل ماهانه ۱۰ روز کاری است.
  • اگر فرد بیمه شده ۵۰ سال سن و ۳۰ سال بیمه داشته باشد؛ می‌تواند با دریافت حقوق کامل به صورت ماهانه بازنشسته شود.
  • مطابق با قوانین مربوط به حقوق بازنشستگی، اگر فرد بیش از ۳۵ سال بیمه داشته باشد؛ بدون شرط سنی بازنشسته و مجاز به دریافت حقوق کامل بازنشستگی می‌شود.

نکته: بر اساس همین قانون، حداکثر سابقه بیمه قابل قبول ۳۵ سال است و بیشتر از این میزان جزو سابقه خدمت فرد محسوب نمی‌شود. به بیان دیگر حتی برای ۴۰ سال خدمت نیز فقط ۳۵ سال خدمت محاسبه می‌شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره قوانین و شرایط جدید حقوق بازنشستگان می‌توانید به بهترین وکیل شیراز مراجعه کنید.

قوانین مربوط به حقوق بازنشستگی برای زنان

شرايط برقراری حقوق بازنشستگی برای بانوان شبیه به شرایط و قوانین باز نشستگی برای مردان است. با این حال تفاوت برجسته قوانین برای این دو گروه، شرایط سنی است. علاوه بر این، در برخی شرایط و موقعیت‌ها، شرایط باز نشستگی زنان تا حد کمی آسان‌تر و راحت‌تر می‌باشد. قانون مربوط به حقوق بازنشستگی برای زنان شامل موارد زیر می‌باشد:

  • اگر بانوی کارمند دارای ۴۵ سال سن و ۳۰ سال سابقه بیمه باشد؛ مجاز به بازنشسته شدن و دریافت حقوق کامل بازنشستگی می‌باشد.
  • در صورتی که فرد ۵۵ سال سن و حداقل ۲۰ سال سابقه بیمه داشته باشد؛ مشمول قانون باز نشستگی خواهد شد.
  • بانوان ۴۲ ساله و دارای ۲۰ سال سابقه بیمه مشمول قانون کار می‌شوند.
  • افرادی که دارای ۳۵ سال سابقه بیمه و خدمت هستند؛ بدون برخورداری از شرط سنی می‌توانند بازنشسته شوند و حقوق کامل دریافت نمایند.
  • همچنین در شرایطی که فرد تحت پوشش بیمه معلول عادی است؛ اگر ۴۵ سال سن و ۲۰ سال سابقه بیمه داشته باشد می‌تواند درخواست باز نشستگی نماید.
  • در صورتی که کارمند ۵۵ ساله و حداقل ۱۰ سال سابقه داشته باشد؛ می‌تواند درخواست بازنشستگی کند.
بازنشستگی 2
بازنشستگی 2

قانون بازنشستگی در شرایط سخت و آسیب‌زا

قوانین و شرایطی که بیان شد فقط شامل قانون حقوق بازنشستگی در حالت عادی و معمول است. به این معنی که افرادی که در موقعیت‌های دشوار و خطرناک مشغول به کار هستند؛ از قانونی دیگر برای باز نشستگی برخوردارند. طبق این قانون، در صورتی که افراد شاغل در مشاغل دشوار و آسیب‌زا طی ۲۰ سال به صورت ادواری یا ۲۵ سال متوالی، مبلغ بیمه را پرداخت نموده باشند؛ بدون شرط سنی می‌توانند برای بازنشستگی اقدام نمایند.

بنابراین می‌توان گفت که کمترین سن بازنشستگی برای زنان در این شرایط ۴۵ و برای مردان ۵۰ سال است. همچنین قانون باز نشستگی ۲۵ سال همراه با دریافت ۳۰ روز حقوق یکی دیگر از تسهیلات و قوانین تصویب شده برای افراد بازنشسته کشوری است. این افراد می‌توانند باقی مانده بیمه خود را با ۲۵ سال سابقه کار خریداری کرده و با دریافت حقوق ۳۵ روز بازنشسته شوند.

نتیجه گیری

در این مقاله توضیح دادیم که باز نشستگی چیست؟ شرایط بازنشستگی و برقراری حقوق باز نشستگی کشوری چگونه است؟ و تفاوت حقوق دریافتی بازنشستگان زن و مرد چیست؟ متوجه شدیم که اصلی‌ترین عامل ایجاد کننده تمایز بین حقوق باز نشستگی زنان و مردان سن آنها است. همچنین گفتیم که شرایط بازنشستگی و دریافت حقوق برای افراد شاغل در مشاغل سخت و دشوار با افراد شاغل دیگر متفاوت است و میزان سختی کار نقش تعیین کننده‌ایی دارد.

با وجود اینکه سعی کردیم در این مطلب سعی کردیم مهم‌ترین شرایط مربوط به حقوق باز نشستگی را بررسی کنیم اما اگر همچنان در این زمینه دچار ابهام هستید می‌توانید از بهترین وکیل شیراز وقت مشاوره بگیرید.

امتیاز خود را ثبت کنید.
بیوگرافی

سجاد محمدی وکیل پایه یک دادگستری شیراز، بیش از ۱۰ سال تجربهٔ وکالت دارد و دانش‌آموختهٔ کارشناسی‌ارشد، گرایش حقوق خصوصی است. عضو کانون وکلای دادگستری استان فارس و از داوران رسمی کانون داوران قوهٔ قضاییه نیز هست. و در این سِمت، پیشینه‌ای درخشان دارد. تاکنون وکالت بیش از ۴۰۰۰ پرونده را در دعاوی متعدد و در زمینه‌هایی چون حقوقی، کیفری، خانواده و ثبتی بر عهده گرفته است و در بیش از ۸۵ درصد پرونده‌ها، نتیجه مطلوب موکل خود را به دست آورده است.

سابقه
بیش از 10 سال
پرونده
موفقیت در پرونده 85%

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *