ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری 

اختلافات مالیاتی

اختلافات مالیاتی

مراجع حل اختلاف مالیاتی و نحوه اعتراض

مراجع بررسی و رسیدگی به اختلافات در ایران را می‌توان به دو دسته مراجع قضایی و مراجع غیر قضایی تقسیم نمود. مراجع قضایی شامل دادگستری و زیرشاخه‌های آن می‌باشد. در مقابل، مراجع اداری یا غیر قضایی قراردارد که به حل اختلافات و مسائل غیر قضایی می‌پردازند. مراجع رسیدگی به حل اختلافات مالیاتی نیز جزو دسته دوم یعنی مراجع غیر قضایی به شمار می‌آید که وظیفه رسیدگی و حل مشکلات مالیاتی افراد با سازمان امور مالیاتی را برعهده دارند. این مراجع برای حل اختلافات مالیاتی از پروسه و نحوه اعتراض منحصر به فردی پیروی می‌کنند که در قوانین مربوط به مالیات‌های مستقیم به صورت واضح شرح داده شده است.

در حقیقت اعتراض و واخواهی از نحوه عملکرد دستگاه مالیاتی جزو پایه‌ترین حقوق مؤدیان محسوب می‌شود. جالب است بدانید که افراد معترض نه تنها می‌توانند نسبت به میزان مالیات، تعدیل آن و رعایت مقررات مالیاتی اعتراض کنند بلکه می‌توانند از تخلفات انتظامی ماموران مالیاتی نیز شکایت نمایند. به دلیل انجام اقدامات مالیاتی، آشنایی با مقررات مربوط به مالیات برای مودیان ضروری است. از این رو در ادامه مراجع حل اختلاف مالیاتی را معرفی می‌کنیم و سپس فرآیند، چگونگی اعتراض و پیگیری را در این مراجع توضیح خواهیم داد. با ما همراه باشید تا متوجه شوید که بهترین وکیل شیراز چگونه می‌تواند در حل اختلاف مالیاتی به شما کمک نماید.

 

مراجع حل اختلاف مالیاتی

همانطور که پیش‌تر گفتیم؛ مراجع حل اختلافات در دو دسته مراجع قضایی و مراجع غیر قضایی قرار می‌گیرند. مراجع قضایی شامل دادگستری، دادسرا، دادگاه حقوقی، دادگاه تجدید نظر استان و دادگاه کیفری می‌باشد. مراجع غیر قضایی یا اداری شامل مراجع رسیدگی به اختلافات غیر قضایی اشخاص مانند مراجع حل اختلاف مالیاتی و هیات حل اختلاف کارگر و کارفرما است. لازم به ذکر است که صلاحیت این مراجع به موارد مطرح شده در قانون یا آیین نامه محدود می‌باشد. مراجع حل و رسیدگی به اختلافات مالیاتی عبارتند از:

  • هیات حل اختلاف مالیاتی بدوی و تجدیدنظر

تمامی هیات‌های رسیدگی به اختلاف مالیاتی به رسیدگی و حل همه اختلافات مالیاتی مجاز می‌باشند و صلاحیت لازم و کافی را دارند. پس در شرایطی که بین مودی و ممیز مالیاتی، اختلاف مالیاتی رخ دهد و مودی بخواهد درباره مسائل مالیاتی شکایت کند؛ این اعتراض ابتدا در هیات حل اختلاف مالیاتی بدوی بازبینی و بررسی می‌شود.

پس از اینکه هیات حل اختلافات مالیاتی بدوی رای خود را صادر نمود، اگر مودی کماکان نسبت به رای هیات حل اختلاف و میزان مالیات مشخص شده اعتراض داشت، اعتراض وی به هیات حل اختلاف مالیاتی تجدید نظر ارجاع داده می‌شود.

جالب است بدانید که هیات حل اختلاف مالیاتی دارای سه عضو نماینده سازمان امور مالیاتی کشور، قاضی شاغل یا بازنشسته و نماینده از اتاق بازرگانی، صنایع و معادن یا نماینده مجامع حرفه‌ای یا نماینده جامعه حسابداران رسمی یا نماینده اتاق تعاون یا نماینده تشکل‌‌های صنفی یا نماینده شورای‌ اسلامی شهرمی‌باشد. این اعضا بر اساس حرفه مودی یا زمینه اعراض مالیاتی مشخص می‌شوند.

اختلافات مالیاتی

 

  • شورای عالی مالیاتی

اعضای شورای عالی مالیاتی وظیفه رسیدگی به اعتراضات مطرح شده نسبت به آراء قطعی هیات‌‌های حل اختلاف مالیاتی را برعهده دارند. پس اگر موردی نسبت به رعایت قوانین و مقررات مالیاتی، عدم رسیدگی به اختلافات مالیاتی توسط هیات حل اختلاف مالیاتی و همچنین در مورد اظهارنامه مالیاتی ثبت شده معترض باشد؛ می‌تواند در شورای عالی مالیاتی برای اعتراض اقدام نماید.

  • هیات ماده ۲۵۱ مکرر قانون مالیات‌های مستقیم

این هیات نیز عضوی از مراجع حل اختلاف مالیاتی می‌باشد که اعتراضات وارد شده به مالیات‌های قطعی در رابطه با قانون مالیات‌های مستقیم و غیر مستقیم را بررسی می‌کند. توجه داشته باشید زمانی اعتراضات به این هیات ارجاع داده می‌شوند که در مرجع دیگری امکان رسیدگی به آنها وجود ندارد. در چنین موقعیتی اگر معترض مدعی غیر منصفانه و غیر عادلانه بودن میزان مالیات باشد؛ به انتخاب و با تایید وزیر امور اقتصادی و دارایی گروهی سه نفره ایجاد می‌شود که به اعتراض رسیدگی می‌کنند.

حال که با مراجع حل اختلاف مالیاتی آشنا شدید؛ فرآیند و نحوه بررسی اختلافات مالیاتی را در مراجع حل اختلاف مالیاتی بررسی خواهیم کرد تا بدانید پس از مراجعه به بهترین وکیل شیراز چه فرایندی را باید پشت سر بگذارید.

فرآیند و نحوه رسیدگی به مشکلات مالیاتی توسط هیات‌های حل اختلاف مالیاتی

رسیدگی به اختلافات مالیاتی توسط هیات‌های حل اختلاف مالیاتی دارای تشریفات و مراحل مشخصی است که عبارتند از:

بعد از اینکه برگ تشخیص مالیاتی به مودی ابلاغ شد؛ وی می‌تواند از تاریخ ابلاغ تا ۳۰ روز به این ابلاغیه اعتراض نماید. اگر دلایل اعتراض مورد تایید ممیز مالیاتی نباشد و از طرفی مودی نیز رای ممیز مالیاتی را نپذیرد؛ اعتراض به هیات حل اختلاف مالیاتی بدوی ارجاع داده می‌شود. توجه داشته باشید که جلسات هیات حل اختلاف مالیاتی متشکل از حداقل سه اعضای رسمیت یافته و تایید شده است و رای هیات حل اختلافات مالیاتی در صورت رای اکثریت، قطعی و قابل اجرا است.

اختلافات مالیاتی

زمان برگزاری جلسه رسیدگی به اختلاف مالیاتی به وسیله ارسال ابلاغیه مشخص می‌شود. فاصله زمانی ابلاغ تا تشکیل جلسه رسیدگی، لااقل ۱۰ روز است و همچنین حضور نیافتن و غیبت کردن مودی یا نماینده اداره مالیات رسیدگی به مشکل را لغو نخواهد کرد.

پس از صادر شدن رای هیات حل اختلافات مالیاتی بدوی، مودی مالیاتی و اداره مالیات می‌تواند تا ۲۰ روز قابل اعتراض است که توسط هیات حل اختلاف مالیاتی تجدید نظر مورد بررسی قرار می‌گیرد. دقت داشته باشید که رای هیات حل اختلاف مالیاتی تجدید نظر درست مانند رای دادگاه تجدید نظر استان، قطعی و حتمی است.

نکته حائز اهمیت دیگر این است که آرای مراجع رسیدگی به حل اختلاف مالیاتی به خانه یا محل کار مودی مالیاتی ابلاغ می‌شود. همچنین اگر آدرس معتبر و درستی از مودی وجود نداشته باشد، آرای صادر شده فقط یک مرتبه در روزنامه کثیرالانتشار محل اداره مالیات منتشر می‌شود.

فرآیند و نحوه رسیدگی به آرا قطعی در شورای عالی مالیاتی

در بالا ذکر کردیم که شورای عالی مالیاتی مسئول رسیدگی به اعتراضات وارد شده نسبت به آرا قطعی هیات‌ حل اختلاف مالیاتی می‌باشد. پس اگر مودی مالیاتی در مورد عدم رعایت قوانین و مقررات مالیاتی اعتراض داشته باشد؛ باید به شورای عالی مالیاتی مراجعه نماید. سپس اگر تا ۲۰ روز به رای قطعی هیات حل اختلافات مالیاتی اعتراض شود و دلایل این اعتراض معتبر و قابل قبول باشد؛ رئیس شورا این پرونده را به یکی از شعب ارجاع می‌دهد.

اگر شعبه مورد نظر پس از بررسی پرونده آن را رد کند؛ پرونده اختلاف مالیاتی به هیات حل اختلاف مالیاتی دیگری ارجاع داده می‌شود. سپس هیات حل اختلاف مالیاتی مربوطه رسیدگی می‌نماید و یک رای قطعی و لازم الاجرا صادر می‌کند.

نتیجه گیری

مراجع حل اختلاف مالیاتی جزو مراجع غیر قضایی محسوب می‌شود که برای رسیدگی به اختلافات مالیاتی می‌بایست مراحل مشخصی را طی نمایند. در واقع زمانی که مودیان مالیاتی در مراجع رسیدگی به حل اختلاف مالیاتی به اعتراض می‌پردازند؛ پس از مدتی نتیجه اعتراض تعیین می‌شود. اگر مودیان از نتیجه رضایت نداشته باشند می‌توانند در مهلت مقرر به رای صادر شده اعتراض نمایند.

در این صورت پرونده مالیاتی به شورای عالی مالیاتی ارجاع داده می‌شود که اگر علل اعتراض مورد قبول واقع نشوند؛ برای دریافت رای قطعی پرونده به یکی ازهیات‌های حل اختلافات مالیاتی دیگر ارجاع داده می‌شود. همانطور که متوجه شدید فعالیت‌های مربوط به پرداخت مالیات پیچیده است و در صورت اشتباه کردن ممکن است به نتیجه مطلوب خود نرسید. برای جلوگیری از رخ دادن اشتباه بهتر است به بهترین وکیل شیراز مراجعه نمایید.