ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری 

هر چیزی که درباره چک صیادی باید دانست

چک صیادی 2

همه چیز درباره چک صیادی

طبق اعلام بانک مرکزی در شهریور ماه سال ۹۸ استفاده از دسته چک‌های قدیمی منسوخ و دسته چک‌های صیادی جایگزین آنها شد. به این معنا که تمامی بانک‌ها می‌بایست از طریق سیستم صدور یکپارچه الکترونیکی دسته چک (سیستم صیاد) به صدور دسته چک برای متقاضیان بپردازند. لازم به ذکر است که هدف از طراحی چک صیادی، استاندارد سازی و یکپارچه سازی سیستم بانکداری بوده است. اگر شما نیز کماکان از دسته چک‌های قدیمی استفاده می‌کنید و با قوانین مربوط به این دسته چک‌ها و کاربرد آن آشنا نیستید؛ تا انتهای مقاله ما را همراهی نمایید. زیرا در این مقاله قصد داریم درباره چگونگی استعلام، ثبت کردن، تایید، انتقال وجه چک‌های صیادی و … اطلاعات مفیدی را در اختیارتان قرار دهیم.

 

چک صیادی چیست؟

همانطور که ذکر کردیم؛ تمام چک‌های صیادی باید از طریق سیستم صیاد صادر شود. در واقع ابتدا می‌بایست متقاضی به وسیله سیستم بانک مرکزی اعتبارسنجی و احراز صلاحیت شود. علاوه بر این، دریافت کننده چک صیاد می‌تواند سابقه صادرکننده چک را استعلام کند. در نتیجه میزان چک‌های برگشتی به طور قابل توجهی کاهش می‌یابد. همچنین به دلیل یکپارچه بودن این سامانه، پروسه اعتبار سنجی، صدور چک و… به طور کامل مکانیزه و آنلاین می‌شود.

باید توجه داشت که همه چک‌های صیادی بانک‌های مختلف دارای رنگ بنفش، کد‌ شناسه ۱۶ رقمی و عبارت « کارسازی این چک منوط به ثبت آن در سامانه صیاد است» می‌باشند.

چک صیادی
چک صیادی

 

نحوه استعلام چک صیادی

افراد دریافت کننده دسته چک‌های صیادی جهت بررسی سابقه و پیشینه اعتبار صادر کننده چک، می‌توانند از طریق‌های گوناگونی روش‌های مختلفی از وضعیت اعتبار چک وی استعلام بگیرند که عبارتند از:

  • استعلام رایگان چک به وسیله پورتال بانک مرکزی

اولین قدم جهت استعلام وضعیت اعتبار این نوع چک از طریق این روش، ورود به سایت بانک مرکزی به آدرس www.cbi.ir می‌باشد. مرحله دوم باز نمودن صفحه استعلام و درج شناسه چک جهت استعلام وضعیت اعتبار صادر کننده چک و تعداد چک‌های برگشتی از بانک است.

  • استعلام غیر رایگان چک از طریق پیامک

اگر قصد دارید از طریق پیامک اعتبار را استعلام کنید؛ فقط کافیست کد ۱۶ رقمی درج شده روی چک را به شماره ۷۰۱۷۱ ارسال نمایید. پس از گذشت ۱۵ دقیقه، نتیجه استعلام برای شما ارسال خواهد شد. همچنین در صورت عدم دریافت پاسخ استعلام متن «عدم امکان اخذ استعلام» را دریافت خواهید کرد. در این صورت باید دوباره استعلام نمایید.

  • استعلام وضعیت اعتبار چک از طریق اینترنت بانک

ابتدا وارد برنامه اینترنت بانک خود شده و گزینه استعلام صیاد را انتخاب کنید. سپس کد ۱۶ رقمی موجود روی چک را در محل مورد نظر درج نمایید. در آخرین مرحله نیز وضعیت اعتبار حساب صادر کننده چک به یکی از رنگ‌های سفید، زرد، نارنجی، قهوه‌ای و قرمز نشان داده می‌شود. در ادامه به شما می‌گوییم که هر یک از رنگ‌ها نشانه چیست.

وضعیت چک صیادی

پس از استعلام وضعیت اعتبار چک از طریق هر یک از روش‌های ذکر شده، نتیجه طبق شاخص‌های رنگی به نمایش گذاشته می‌شوند. هر کدام از رنگ‌ها بیانگر وضعیت‌ متفاوتی هستند.

رنگ سفید: نمایش رنگ سفید به معنی نداشتن چک برگشتی از سمت صادرکننده می‌باشد. همچنین اگر صادر کننده سابقه داشته و همه موارد را رفع سوء اثر کرده باشد؛ کماکان رنگ سفید نشان داده می‌شود.

رنگ زرد: این رنگ نشان دهنده این موضوع است که تنها یک فقره چک صادر کننده برگشت خورده یا ماکزیمم ۵ میلیون تومان تعهد برگشتی دارد.

رنگ نارنجی: نارنجی به معنای داشتن دو تا چهار چک برگشتی  یا ۲۰ میلیون تعهد برگشتی توسط صادرکننده است.

رنگ قهوه‌ای: رنگ قهوه‌ای بیانگر پنج تا ده چک برگشتی یا ۵۰ میلیون تعهد برگشتی صادر کننده چک می‌باشد.

رنگ قرمز: قرمز به معنی وجود بیشتر از ده فقره چک یا بیشتر از ۵۰ میلیون تعهد برگشتی توسط صادرکننده چک می‌باشد.

نکته: توجه داشته باشید که در صورت عدم ثبت چک، می‌توانید از چک ثبت نشده شکایت کنید. پیشنهاد می‌کنیم برای پیگیری پروسه شکایت حتما از بهترین وکیل شیراز کمک بگیرید.

نحوه احراز هویت چک صیادی

جهت انجام تمام اقدامات از طریق چک صیاد برای مثال ثبت، استعلام، اخذ تایید، دریافت وجه و انتقال می‌بایست احراز هویت انجام دهید. برای انجام این کار ابتدا باید اطلاعات یکی از کارت‌های بانکی خود را در سیستم صیاد بانک مرکزی وارد کنید. البته توجه داشته باشید که هنگام ثبت اطلاعات در این سامانه، کارت بانکی دارای رمز پویا یا رمز دوم و شماره تلفنی که در سامانه ثبت می‌کنید به نام خودتان شما باشد.

پس از وارد نمودن اطلاعات مورد نیاز (کد ملی، شماره تلفن و اطلاعات کارت بانکی، سایت شاپرک مبلغ ۱۲۰۶ ریال را از حساب مورد نظر برداشت می‌کند و احراز هویت انجام خواهد شد.

شرایط اخذ دسته چک صیادی

شرایط مورد نیاز جهت اخذ این نوع دسته چک برای اشخاص حقیقی و حقوقی تفاوت دارد. این شرایط شامل موارد زیر می‌شوند:

  • صاحب حساب قرض الحسنه جاری با ۲ سال سابقه افتتاح باشید.
  • صاحب سند ملکی باشید یا محل کار شما ثابت باشد.
  • به همراه داشتن معرف خوش حساب
  • عدم داشتن چک برگشتی و بدهی

نکته: توجه داشته باشید که اشخاص حقوقی غیر دولتی می‌بایست افزون بر شرایط ذکر شده، حداقل ده ساله سابقه کاری و یک سپرده بلند مدت ۵۰ میلیون تومانی ۶ ماهه و یک سال مانده به سر رسید داشته باشند.

چک صیادی 3
چک صیادی 3

مزایای چک صیادی

اصلی‌ترین مزیت استفاده از چک صیاد امنیت فوق العاده بالای آن می‌باشد. سایر مزایای این چک عبارتند از:

  • ارائه خدمات غیرحضوری دریافت چک
  • کم شدن میزان چک‌های برگشتی و جعل چک‌های برگشتی
  • قابلیت استعلام اعتبار صادر کننده چک
  • عدم امکان دریافت دسته‌ چک به افراد دارای سوء سابقه
  • قابلیت افزایش اعتبار چک
  • حذف قدرت شعب بانک‌ها هنگام صدور دسته چک
  • حذف صدور چک در وجه حامل و چک سفید امضا

نحوه انتقال چک صیادی

طبق قوانین جدید، صدور چک در وجه حامل ممنوع است و تنها می‌توان از طریق ثبت چک در سامانه صیاد آن را انتقال داد. روش‌ انتقال این نوع چک به صورت زیر است:

  • به اپلیکیشن ساد ۲۴ وارد شوید.
  • از منوی برنامه گزینه ثبت چک صیاد را انتخاب کنید.
  • لوگوی بانک مورد نظر خود و سپس گزینه «انتقال چک» را برگزینید.
  • شناسه ۱۶ رقمی چک را وارد و سپس کادرهای مورد نیاز را پر نمایید.
  • نام دریافت کننده چک، کد ملی و نوع کد شناسایی (شخص حقیقی یا حقوقی) را بنویسید.

در نهایت نیز اطلاعات امضا کننده (صادر کننده چک) را ثبت کنید تا درستی اطلاعات توسط بانک مرکزی صورت پذیرد. پس از بررسی دوباره اطلاعات فقط کافیست گزینه «تایید» را بزنید تا چک انتقال یابد.

نتیجه گیری

در این مقاله نه تنها تعریفی از دسته چک صیادی به شما عزیزان ارائه دادیم؛ بلکه نحوه استعلام، انتقال، شرایط اخذ، احراز هویت، مزایا و … را نیز به طور کامل آموزش داده شد. همچنین گفتیم که در صورت مواجهه با مشکلات حقوقی مانند عدم ثبت چک، چک برگشتی و … بهتر است از افراد متبحر کمک بگیرید. ما در وکیل شیراز، بهترین وکیل در شیراز را به شما معرفی می‌کنیم.

بیوگرافی

سجاد محمدی وکیل پایه یک دادگستری شیراز، بیش از ۱۰ سال تجربهٔ وکالت دارد و دانش‌آموختهٔ کارشناسی‌ارشد، گرایش حقوق خصوصی است. عضو کانون وکلای دادگستری استان فارس و از داوران رسمی کانون داوران قوهٔ قضاییه نیز هست. و در این سِمت، پیشینه‌ای درخشان دارد. تاکنون وکالت بیش از ۴۰۰۰ پرونده را در دعاوی متعدد و در زمینه‌هایی چون حقوقی، کیفری، خانواده و ثبتی بر عهده گرفته است و در بیش از ۸۵ درصد پرونده‌ها، نتیجه مطلوب موکل خود را به دست آورده است.

سابقه
بیش از 10 سال
پرونده
موفقیت در پرونده 85%

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط