اگر با مسائل حقوقی آشنایی داشته باشید. می دانید که از سختترین دعاوی موجود در دادگاهها مربوط به قوانین مالکیت و املاک است. شاید یکی از دلایل آن وفور کلمات و اصطلاحات عربی باشد، که معادلسازی لازم برای آنها در نظر گرفته نشده است. تصرف عُدوانی هم جزو جرایم علیه اموال و مالکیت است، و در حقوق کیفری و مدنی عنوان شده. پیش از اینکه با بهترین وکیل شیراز ارتباط بگیرید، چنددقیقه با ماه همراه باشید تا توضیحات بیشتری را درباره تصرف عدوانی، انواع آن، شرایط اثبات تصرف عدوانی و مجازات آن از زبان وکیل تصرف عدوانی شیراز بشنوید.
تصرف عدوانی چیست؟
هر شخصی که با عُدوان (زور و اجبار) زمین و ملک دیگری را به تصرف درآورد، به عمل او تصرف عُدوانی گفته میشود.
برای ساده سازی این مطلب، وکیل تصرف عدوانی شیراز مثالی بیان میکند: فرض کنید که مالی غیر منقول مانند زمین یا آپارتمان دارید. ممکن است مالک این ملک باشید یا این که صرفاً مستاجر باشید. اما بعد از مدتی شخص دیگری این ملک را از چنگ شما در میآورد. در این شرایط اصطلاحاً تصرف عدوانی رخ داده است.
انواع تصرف عدوانی
طبق قانون و گفتههای وکیل تصرف عدوانی شیراز به دو نوع تقسیم میشود: تصرف عدوانی کیفری و تصرف عدوانی حقوقی. در ادامه هریک را بررسی میکنیم.
- تصرف عدوانی کیفری
تصرف عدوانی کیفری یعنی تصرف مالی که متعلق به شخص دیگری است، با اشراف کامل به اینکه مال متعلق به شخص دیگری است. از لحاظ قانونی تصرف عدوانی کیفری جرم به حساب میآید، و در صورت اثبات جرم، شخص از یک ماه تا یک سال به حبس محکوم میشود. این نوع تصرف برای اموال غیر منقول اطلاق میشود. در تصرف عدوانی کیفری شخص باید مالکیت مال غیر منقول را ثابت کند.
تحقق دعوای کیفری این تصرف دارای شرایط زیر است:
- موضوع مورد اختلاف مرتبط با اموال غیر منقول یعنی ملک و زمین باشد.
- تصرف با قهر، زور و غلبه صورت بگیرد.
- فرد مدعی، سابقه تصرف در ملک را داشته باشد.
- فرد متصرف که با زور این ملک را به تصرف درآورده، قبلا سابقه تصرف ملک برای او محرز نشود.
- مجازات خوانده دعوا بر طبق ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی شامل رفع تصرف، اعاده شرایط به حالت سابق و مدت معین از حبس میشود.
- تصرف عدوانی حقوقی
از دیگر انواع تصرف عدوانی حقوقی است. باید دانست طرح دعوای حقوقی به موجب دادخواست صرفاً منجر به صدور رای رفع تصرف خواهد شد. و مجازاتی برای فرد متصرف اتفاق نخواهد افتاد. طرح دعوای تصرف عدوانی به شکل حقوقی وابسته به شرایط زیر است؛
- موضوع مورد اختلاف و تصرف مال غیر منقول اعم از زمین یا ملک باشد.
- تصرف به صورت عدوان، یعنی با قهر و غلبه و زور باشد.
- فرد مدعی دعوای تصرف (خواهان دعوی) سابقه تصرف داشته باشد. یعنی قبل از تصرف ملک توسط فرد متصرف در آن سکونت و تصرف داشته باشد. مبنای سابقه تصرف عرفی است و میتواند اعم از کوتاه مدت و بلند مدت باشد.
- فرد متصرف (خوانده دعوی) سابقۀ تصرف نداشته باشد. یعنی خوانده دعوای تصرف، پیش از این در ملک تصرف شده سابقه تصرف نداشته باشد.
تصرف عدوانی در ملک مشاع
برای درک بهتر این تصرف ابتدا وکیل تصرف عدوانی در شیراز تعریفی از مال مشاع بیان میکند. به مالی که بیش از یک نفر در همه اجزای آن مال مالک باشند، مشاع گویند. که ممکن است بدون اینکه مال از هم جدا شده باشد شریک باشند.
در تحقق این جرم در اموال مشاع دو دیدگاه وجود دارد:
- اقلیت حقوقدانها معتقدند، چون مال مشاع به یک نفر تعلق ندارد و تصرف در این مال حتی از طرف یکی از شرکا، بدون اجازه سایر مالکین، تصرف در مال دیگری است. از این رو شرط تعلق داشتن مال به دیگری وجود دارد.
- دیدگاه دیگر این است که از نظر معنوی وقتی شریک مال مشاع با سوءنیت این اقدام را مرتکب شود، نظم عمومی جامعه هم مختل میشود. و از آنجا که هدف حقوق کیفری حفظ حقوق و آزادیهای فردی و نظم عمومی است، و این اقدام شریک موجب ایراد ضرر به شریک دیگر و حقوق او شده، بنابراین بهترین وکیل تصرف عدوانی شیراز میتواند این جرم را در مال مشاع هم بررسی کند.
مراحل طرح شکایت تصرف عدوانی
پس از تایید تصرف عدوانی، میتوان با طرح شکایت کیفری به کمک وکیل در تصرف عدوانی به دادسرای محل وقوع ملک مراجعه کرد. و با ارائه سند مالکیت و یا مدارک اجازه اقامت از سوی مالک، طرح شکایت و دریافت ارجاع از معاونت ارجاع اقدام کرد. در مرحله بعدی ممکن است پس از گزارش مرجع انتظامی، موضوع به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع شود. در این مرحله بازپرس یا دادستان میتوانند دستور توقف ادامه تصرفات صادر کنند. و تا زمان صدور رای این دستور به قوت خود باقی است.
شرایط لازم برای طرح شکایت تصرف عدوانی
طرح شکایت تصرف عدوانی به صورت کیفری بستگی به انتخاب بهترین وکیل تصرف عدوانی در شیراز دارد. تا با داشتن دلایل کافی امکان احقاق حق موکل را داشته باشد. اگر متصرف سابق ملکی را در اختیار شخصی قرار دهد و بعد پشیمان شود. و مدعی تصرف عدوانی متصرف باشد، دیگر تصرف عدوانی محقق نیست. و میتوان پس از اخطار به متصرف و تحت شرایطی، در قالب غصب، دعوای خلع ید را مطرح کرد. تصرف عدوانی کیفری فقط مختص اموال غیر منقول است. و اثبات عدوانی بودن تصرف مشتکی عنه از لازمه های طرح دعوای کیفری تصرف عدوانی است.
رسیدگی به دعوای تصرف عدوانی
بهترین وکیل تصرف عدوانی اذعان میکند که نحوه رسیدگی به پرونده تصرف عدوانی به این صورت است که دعوای مذکور در دادگاه عمومی و حقوقی محل وقوع ملک طرح میشود. و پرونده شما پس از ثبت دادخواست به یکی از شعبات دادگاه مدنظر ارجاع میشود. و دفتر دادگاه پس از ثبت دادخواست اقدام به تعیین وقت رسیدگی برای پرونده شما میکند.
شرایط تحقق و اثبات جرم در تصرف عدوانی
به کمک بهترین وکیل ملکی در شیراز میتوان اثبات جرم را به روشهای زیر انجام داد.
- سابقه تصرف خواهان
طبق توضیحات وکیل تصرف عدوانی شیراز این سبق تصرف، به این معناست که خواهان حتما باید سابقه تصرف بر مال غیرمنقول مدنظر را داشته باشد. همچنین، مدتی از آن مال استفاده کرده باشد. مثلا اگر مال مدنظر یک منزل مسکونی است، مدتی در آن ساکن شده باشد و مال متعلق به او باشد و از نظر عرف نیز این تصرف انجام شده باشد.
- عدم سبق تصرف خوانده
قاضی زمانی میتواند حکم به رفع تصرف عدوانی را صادر کند که کسی بعد از تصرف خواهان، اموال غیر منقول او را متصرف شده باشد. زیرا همانطور که وکیل تصرف عدوانی شیراز یادآوری میکند، یکی از شرایط رسیدگی به تصرف عدوانی این است که شخصی بدون اجازه و رضایت کس دیگر، اموال غیر منقول او را متصرف شده و از آن بهرهبرداری کند.
- عدوانی بودن تصرف خوانده
به این معنا که مال باید بدون رضایت متصرف سابق (خواهان) از تصرف او خارج شده باشد. و به تصرف خوانده در آمده باشد. یعنی باید مشخص شود که متصرف با زور به تصرف در آمده است تا قاضی به آن رسیدگی نماید.
غیر منقول بودن اموال مورد تصرف
ماده 158 قانون آیین دادرسی مدنی دعوای تصرف عدوانی را فقط راجع به اموال غیر منقول منحصر کرده است و دعاوی مربوط به اموال منقول سندیتی ندارد.
تفاوت تصرف عدوانی با دعوای خلع ید
به گفته های وکیل در تصرف ادوانی، یکی از مواردی که در دعوای تصرف عدوانی مورد توجه قرار میگیرد، تفاوت تصرف عدوانی و دعوای خلع ید است که عبارت هستند از:
- دعوای تصرف عدوانی برای اموال غیر منقول طرح میشود. دعوای خلع ید هم برای اموال منقول هم غیر منقول قابل طرح است.
- دعوای تصرف عدوانی حقوقی خارج از نوبت رسیدگی میشود، اما دعوای خلع ید را نمیتوان خارج از نوبت رسیدگی کرد.
- در دعوای خلع ید حتما باید حکم قطعی صادر شود تا حکم لازم الاجرا شود. در دعوای تصرف عدوانی قبل از قطعیت حکم هم میشود آن را به موعد اجرا گذاشت. بنابراین پس از صدور حکم مبنی بر رفع تصرف عدوانی، اجراییه صادر و رای اجرا میشود.
- تفاوت مهم دیگر بین دعاوی تصرف عدوانی و خلع ید این نکته است که دعاوی تصرف، دعاوی غیر مالی هستند. و هزینه دادرسی آنها نیز مانند دیگر دعاوی غیرمالی خواهد بود. اما هزینه در دعوای خلع ید، بر اساس قیمت ملک مشخص خواهد شد.
- همانطور که در مبحث پیش ذکر شد، در دعاوی سه گانه سبق تصرف باید مورد اثبات قرار گیرد. اما در خلع ید، برخلاف دعاوی مربوط به تصرف لازم است تا مالکیت فرد اثبات شود.
مجازات تصرف عدوانی به گفته وکیل مجرب
طبق گفته بهترین وکیل تصرف عدوانی شیراز، طبق ماده 690 قانون مجازات اسلامی هرگاه فردی اقدام به هر نوع تصرف از نوع عدوانی کند، یا باعث مزاحمت یا ممانعت از حقوق مذکور شود، به یک ماه تا یک سال حبس محکوم و دادگاه موظف به رفع تصرف یا رفع مزاحمت یا ممانعت از حق است.
لازم به ذکر است، جرم تصرف عدوانی از جمله جرایم گذشتپذیر است. و بدون شکایت شاکی خصوصی قابل پیگیری نیست. با توجه به مجازات اندک این جرم به کمک وکیل مجرب تصرف عدوانی و قرار گرفتن در درجه 7 تعزیری مستقیماً در دادگاه رسیدگی میشود.
مرجع رسیدگی به تصرف عدوانی
این دعوی از نظر مرجع رسیدگی کننده در صلاحیت مراجع قضایی است. و از حیث صلاحیت محلی نیز مرجع قضایی محل وقوع جرم که همان محل وقوع ملک است. بنابراین، دادسرا و دادگاه محل وقوع مال غیر منقول مراجع صالح رسیدگی به این جرم محسوب میشوند. لازم به ذکر است دعاوی مربوط به مال غیر منقول مطابق قانون شوراهای حل اختلاف قابل طرح در شوراهای حل اختلاف نیست.
هزینه وکیل برای تصرف عدوانی
طبق بندهای 4 و 17 ماده 3 قانون وصول برخی از در آمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین شاکی باید از بابت شکایت خود و تصدیق اوراق پیوستی شکواییه هزینه پرداخت کند. این هزینه به صورت الحاق تمبر 50000 ریالی و هزینه ثبت شکایت در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی است. که با مراجعه به هرکدام از دفاتر مربوطه این هزینه را پرداخت میکند.
مشورت با بهترین وکیل تصرف عدوانی شیراز
استفاده از وکلا در تمامی پروندههای حقوقی و کیفری و به خصوص مشورت با وکیل تصرف عدوانی در شیراز، بسیار توصیه میشود. برخی از این مزایای اینکار را در ادامه شرح میدهیم:
- تفکیک تصرف عدوانی از دعاوی مشابه
- تخصص و تبحر بالا در پیگیری و تنطیم لوایح به دلیل تجربه های پیشین
- طرح دعوای کیفری در صورت وجود شرایط تحقق و حصول نتیجه بهتر
- صرف کردن زمان کمتر و اخذ نتیجه بهتر
- دستیابی به حقوق از دست رفته
- عدم نیاز به حضور در تمامی مراحل
- رعایت مواعد قانونی و استفاده از ادله در زمان مناسب
برای تنظیم نوبت جلسه مشاوره با وکیل تصرف عدوانی شیراز سجاد محمدی با شماره 09171235873 تماس بگیرید.
سوالات متداول از وکیل تصرف عدوانی شیراز
- دستمزد وکیل تصرف عدوانی چقدر است؟
این نوع دعوی به دلیل غیرمالی بودن آن دستمزد به صورت توافقی و ارزش ملک حساب میشود. برای مثال اگر قیمت ملک 1 میلیارد تومان باشد، حق الوکاله حدوداً 50 میلیون تومان میشود.
- مجازات جرم تصرف عدوانی چیست؟
طبق قانون، مجازات جرم تصرف شامل حبس از یک ماه تا یک سال و رفع تصرف میشود.
- هزینههای تصرف عدوانی چقدر است؟
هزینه دادرسی حدوداً 200 هزار تومان، هزینه کارشناسی (حسب دستور و تشخیص قاضی) حدود حداکثر 5 میلیون تومان است.